Ledare: Förtroende utan insyn är inte ledarskap
Hur kan Håkan Hallengren (S), ordförande i nämnden för funktionsstöd, säga att han har fullt förtroende för sin förvaltning och cheferna på Klåva gårdsväg – samtidigt som han inte kan kommentera några detaljer? Det är en fråga som förtjänar ett svar. För i själva verket avslöjar uttalandet ett större problem inom den kommunala maktutövningen: politiker som saknar insyn, men ändå påstår sig ha kontroll.
Att Hallengren inte känner till detaljer är inte märkligt i sig – nämndpolitiker är inte operativt ansvariga. Men att han trots detta uttrycker ”fullt förtroende” för en verksamhet som fått återkommande kritik, utan att efterfråga en oberoende granskning eller ifrågasätta rapporteringen från sin egen förvaltning, är desto mer bekymmersamt.
Politiker har ett ansvar att inte bara förvalta det som redovisas, utan att också söka det som inte berättas. Att lyssna till brukare, anhöriga och personal – inte bara till chefsleden. När invånare uttrycker oro över hur omsorg bedrivs på Klåva gårdsväg, räcker det inte med att hänvisa till förvaltningens version av verkligheten.
Det handlar om förtroende. Men inte bara det förtroende som Hallengren visar uppåt i organisationen – utan det förtroende som invånarna ska kunna känna neråt i systemet. Att deras folkvalda verkligen företräder dem, även när det innebär att ifrågasätta sina egna.
Hallengrens uttalande är talande för ett större problem i det kommunala Sverige: politiker som reduceras till godkännare av det som redan bestämts. Om det ska finnas någon mening med politiskt ansvar måste det börja med ett enkelt steg – att våga titta närmare när något verkar fel.
Jimmy Steffensen
https://arbetet.se/2025/05/21/bajs-overallt-och-stryptag-mot-anstallda-cheferna-pa-lss-boendet-skyller-pa-personalen/
Publicera kommentar