När svaga behöver hjälp från förvaltare: En berättelse om maktmissbruk och människors kamp
När vi tänker på förvaltare, tänker vi oftast på någon som är där för att skydda och hjälpa en person som har svårt att själv sköta sina ekonomiska eller juridiska åtaganden. Det är ett system skapat för att säkerställa att de mest sårbara i samhället får det stöd de behöver. Men vad händer när förvaltarens roll förändras från hjälpande hand till en källa för stress, rädsla och maktmissbruk? Under den senaste veckan har jag pratat med flera anhöriga till personer som är under förvaltarskap av Optio AB, och deras berättelser vittnar om ett system som verkar ha gått helt fel.
Falska vräkningar och ekonomisk kontroll
En av de vanligaste berättelserna handlar om falska vräkningar, där personer under förvaltarskap har fått hot om att bli vräkta utan någon giltig grund. Istället för att vara en trygg partner för individen, verkar förvaltaren snarare agera som en maktinstans som kontrollerar och hotar. Detta är särskilt oroande för de anhöriga, som ofta står hjälplösa inför förvaltarens beslut och får kämpa för att deras nära inte ska förlora sitt hem utan rimlig anledning.
Många har också berättat om hur deras anhöriga har nekats tillgång till sina egna pengar, vilket lett till svåra konsekvenser för deras dagliga liv. Pengar för mediciner, mat och andra nödvändigheter hålls tillbaka utan någon vettig förklaring, vilket skapar en ytterligare stress för individer som redan befinner sig i en utsatt situation.
Rädsla och övervakning
Att behöva vakta sin anhöriga från en förvaltare är en mening som borde vara en självmotsägelse, men för många är detta verklighet. Många anhöriga upplever att förvaltaren verkar agera utan respekt för deras nära, och att de ibland behöver bevaka förvaltarens beslut för att förhindra skador och orättvisa åtgärder. Det handlar om små detaljer som att stänga av konton eller nekas tillgång till basala tjänster, men också om större beslut där förvaltaren ignorerar den berördas önskningar och behov. För dessa familjer har tilliten till förvaltaren och företaget som tillhandahåller tjänsten, i detta fall Optio AB, helt eroderats.
Rättigheter utan skyddsnät?
Sveriges lagar är tydliga med att en förvaltare ska agera för individens bästa, att de ska lyssna på och ta hänsyn till individens behov och önskningar. Men verkligheten för dessa familjer tycks vara en annan. Istället för att känna sig skyddade och trygga upplever många att förvaltaren använder sin makt för att styra, begränsa och kontrollera, ofta utan att anhöriga eller individen själv har något att säga till om.
Att vara i behov av en förvaltare ska inte betyda att man lämnar ifrån sig alla sina rättigheter, utan snarare att få ett extra stöd för att kunna leva ett värdigt och tryggt liv. De historier som framkommit den senaste veckan målar dock upp en bild där personer under förvaltarskap snarare känner sig fängslade av systemet, utan någon väg ut.
Jimmy Steffensen
Publicera kommentar